Sunday, December 9, 2012

რაზეა დამოკიდებული ყავის გემო?




შეიძლება ითქვას, რომ ცხელ სასმელებს შორის ყავა მეტად გამორჩეული სასმელია. იგი მატონიზირებელია და კოფეინს შეიცავს. ძალიან ბევრი ადამიანი სასმელებში უპირატესობას ყავას ანიჭებს, მაგრამ ყველამ არ იცის მისი სწორედ მომზადება. კარგად მოდუღებული ყავა გურმანებისთვის საუკეთესო სასმელია. ყავის გემო რომ იყოს სრულყოფილი, უნდა ვიცოდეთ რა ფაქტორი ავლენს ზეგავლემას მის გემოზე. სახლის პირობებშიც შეგვიზლია  ძალიან გემრიელი ყავის მომზადება. უმჯობესია შევიძინოთ ყავის მარცვლები და სახში დავფქვათ მსხვილად დაახლოებით 1მლმ. ასეთივე ზომით უნდა დავფქვათ  თუ  სპეციალურ ვაკუუმის  მადუღარით ვადუღებთ ყავას. ფილტრიანი ყავის მადუღარისთვის უფრო წმინდათ დაფქული ყავა გამოიყენება. ამ შემთხვევაში ყავა უფრო დიდხანს იხარშება და უფრო ძლიერია. ყავის გემო დამოკიდებულია მის სიძლიერეზე. ასევე  მის გემოზე დიდ როლს ასრულებს წყლის  სისუფთავე. უმჯობესია ყავის მოდუღება ნადგომი წყლით. წყლის ტემპერატურა  უნდა შეესაბამებოდეს ყავის ინდივიდუალურ გემოს. ყველაზე ძლირი ყავის მომზადება შესაძლებელია 100გრადუსზე. მაგრამ ეს გამოიწვევს არომატის აორთქლებას. თუ ტემპერატურას ცოტათი  დავუწევთ არომატი შეუნარჩუნდება მაგარამ დაკარგავს სიძლიერეს. ყავის ხელმეორეთ გაცხელება დაუშვებელია, ამ დროს ის კარგავს არომატს  და გემოს.

No comments:

Post a Comment